UNESCO nominatie Voices of Comfort Women

Unesco heeft nominatie Voices of Comfort Women aangehouden voor verdere dialoog


 

Sinds eind 2014  is JES betrokken bij een internationaal project dat tot doel heeft authentieke documenten rond ‘Comfort Women’ (in het Nederlands vaak net zo eufemistisch Troostmeisjes genoemd) bij de UNESCO te nomineren om in het Memory of the World Register opgenomen te worden.

De geschiedenis van de Troostmeisjes en vooral de rol van de Japanse regering tijdens de oorlog hierin is een belangrijk onderwerp dat ook in de toekomst van historische waarde is.

Een internationale commissie onder leiding van een Zuid Koreaans team heeft sinds eind 2014 hard gewerkt om zoveel mogelijk authentieke en a-politieke documenten bij elkaar te verzamelen.

In deze commissie hebben organisaties uit Zuid Korea, Japan, China, Taiwan, de Phillippijnen, Indonesië, Oost Timor en Nederland zitting.

In mei van 2016 is het dossier rond de ‘Comfort Women’ met de titel: Voices of the ‘Comfort Women’ aangeleverd bij de UNESCO.

Helaas hebben wij deze week, 30 oktober 2017, het bericht gekregen dat onze gezamenlijke nominatie  in deze nominatieronde niet opgenomen is in het register en zoals UNESCO het noemt: “vooralsnog aangehouden wordt voor verdere dialoog hierover tussen alle betrokken partijen”.

Het bestuur van Stichting Japanse Ereschulden is zeer teleurgesteld in dit besluit en werkt met het internationale team door om uiteindelijk deze belangrijke documenten wel opgenomen te krijgen in het Memory of the World register.